Kva laga dei maten av? Kva var dagleg kost? Kva slag produksjon og tilgang på matvarer var der «i gamal tid»? Ved bruk av kjelder frå gardsarkive, Gjerstad Historielags arkiv, trykte kjelder og minnestoff, og lokalkunnskap, lar det seg kanskje gjøre å få eit bilete av tilgangen på matvarer og kosthold på bruk 39/4 i Gjerstad i Aust-Agder i 1875.
Helge Dalen i Gjerstad har inngått en intensjonsavtale med Harald Rø om kjøp av forvalterboligen på Eikelands Verk som er fra 1733 og kommunens eldste hus.
I morgen ankommer de første originalarbeider av matematikkongen Niels Henrik Abel til Norge. Kulturskatten koster 4 millioner kroner.
Det er høytid for bibliotekar Mikael Rågstedt når han blar i de originale Abel-arbeidene. I dag skal de hjem til Norge.
Fone, Byholt og Haugeto Grunneierlag har i 2007 startet restaureringen av en gammel høybu i Byholtsmarka.
Krigshelten Gunnar ”Kjakan” Sønsteby holdt et engasjert foredrag på historielagets høstmøte på Holmen Gård fredag, 16. november.
Boka om Egelands Jernverk var planlagt utgitt i 2007. Etter at forfatter Andreas Vevstad døde tidligere i høst har arbeidet dessverre blitt forsinket.
Med Andreas Vevstad er ein viktig støttespelar for Gjerstad Historielag, og ein stor kunnskapsformidlar gått bort. Han døydde 10. oktober, og blei 77 år gamal.
Når Gjerstad Historielag nå kan lansere årets utgave av ”Før i tida” kan vi feire 10 års jubileum for heftet. Daværende leder Kristen Flaten lanserte ideen og tok initiativ til å starte utgivelsen av heftet i 1998, noe som i ettertid har vist seg å bli en stor suksess.
Historielaget har stadig måtte øke opplagene, senest i år da opplaget har økt fra 1.000 til 1.500 eksemplarer.
Vi ser at interessen for lokalhistorie øker år for år – en utrolig inspirasjon for oss i historielaget sier leder Helge Dalen. Utgivelsen av ”Før i tida….” er viktig for lagets arbeid, både med hensyn til å formidle lokalhistorie, men også for lagets økonomi.
Gjerstad Historielag lanserer bind 2 av ”Stubbar og skroll”
For å melde deg inn i Gjerstad historielag, klikk her.