- Tidligere i høst takket H.K.H. Kronprinsessen ja til å være tilstede ved åpningen av nybygget. Vi kan nå, med stolthet og glede, meddele at også H.K.H. Kronprinsen vil være tilstede. Vi gleder oss til å vise det nye flotte bygget til Kronprinsparet. Det er AAKS som melder dette på sine nettsider.
Årets kulturpris gikk til Svein Brekka for sitt store og allsidige engasjement for kommunen! Ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll sto for utdelingen og begrunnet dette med følgende: Dette er en trivelig og gild person som bidrar med blant annet lokalhistorie, treskjæring, produksjon av minnesmerker og byster, restaurering av eiendom og forfatterskap. Brekka har lagt ned en stor dugnadsinnsats gjennom mange år i Gjerstad historielag og i privat regi. Dette har vært til stor glede og nytte for bygda. Engasjementet for Holmen gård har også vært stort. Gjennom sitt forfatterskap har han vært en særdeles god forteller og formidler av en del av bygdehistorien i Gjerstad.
Agder Historielag (AH) markerte sitt 100 års jubileum på Clarion Hotell Ernst i Kristiansand 5. november 2014.
80 feststemte personer var møtt fram. Lederen Beint Foss ønsket velkommen og presenterte grupperingene som var møtt fram. Det var representanter fra lokallagene , enkeltmedlemmer, samarbeidspartnere, tidligere ansatte og lokale myndigheter.
Beklageligvis berammet vi i år høstmøte samme kvelden som Gjerstad kommune har sin kulturkveld på Fiane skole. Dermed avlyser vi vårt høstmøte på Holmen Gård samme kveld. Vi deltar i stedet for på kulturkvelden på Fiane skole. Der vil da Jan Olav Olsen presentere årets Før i tida … og Olav Brokeland den nye boka I Grenseland, om boplasser og andre spennende kulturminner.
Bispevegen mellom Åmli og Gjerstad kirke er 40 km land og går gjennom et variert landskap. Den passerer 3 større vassdrag på sin vei: Nidelva, Vegårsvassdraget og Gjerstadvassdraget. Fra Åmli kirke gikk antagelig vegen langs Nidelva opp forbi Seljås før den tok på heia forbi Fiskevatn, Katterås, Spjotvatn, Trælvatn, Kleivvvann og fram til Løitegrenda i Gjerstad. Herfra fulgte den antagelig bygdeveien fram til Gjerstad kirke. Sommeren 1971 ble vegen for første gang i nyere tid gått opp av lokale entusiaster på strekningen mellom Løite og Katterås. Etter den tid har det vært 11 vandringer, sist i september 2014.
Les mer om historia om Bispevegen og andre historiske turer som nå har fått sin egen side.
Gjerstad historielag utgir i disse dager boka «I grenseland». Boka vil bli presentert og lagt ut for salg på kommunens kulturkveld 7. november.
Boka tar for seg utmarksområdet i kommunens sørøstre del, på grensa mot Sannidal og Søndeled, i gammel og nyere tid. Boka er utarbeid etter initiativ fra Holte Vilt & Fiskelag.
Prestekonesteinen og andre gravminner fram i lyset
Gjerstad Historielag har bidratt med midler til å restaurere og montere noen av våre gamle gravminner. Gjerstad menighet ved kirkevergen har nå fått på plass flere gamle kors langs stakittgjerdet opp mot kjørka. Mange vil kjenne igjen sine gårdsnavn på korsa som er laget på våre lokale Jernverk. Gravsteinen fra 1672 er den eldste vi har av slikt slag som vi kjenner til. Sannelig ser vi der også kan hende hvorfor en lokalt uttaler Vestøl slik som en gjør.
I sommer gikk kulturkonsulent Rolf Philstrøm av med pensjon. Kommunestyret har bestemt at stillingen på 50 % ikke skal utlyses. Her kan du lese hvordan kulturoppgavene nå er fordelt i kommunens administrasjon.
Gjerstads muld kan skjule mange skatter. Espen Dalen (14) er på utrettelig jakt etter dem.
For å melde deg inn i Gjerstad historielag, klikk her.