Fullsatt Abelsal på Abel ungdomsskole fredag kveld med 120 tilhørere på Gjerstad Historielag sitt tradisjonelle høstmøte.
Geir Helljesen
Kveldens kåsør var ingen ringere enn NRK veteranen Geir Helljesen. Han kåserte på sin velkjente, engasjerende og kunnskapsrike måte om ” Personer jeg møtte gjennom 42 år i NRK”. I hans tid som aktiv journalist har vi hatt 10 statsministre og 15 regjeringer. Vi har hatt 11 stortingsvalg, 11 kommunestyrevalg. 10 fylkestingsvalg, 6 sametingsvalg og 2 folkeavstemninger. Som journalist kommer en nok ofte tett på politikerne både i formelle sammenhenger og på reiser og slik sett blir godt kjent med folkene.
Startet med Island
Helljesen startet på Island. Han fortalte historien om Gudlaugur Fridtorsson som var om bord i en fiskebåt med 5 mann om bord som forliste i 1984, ca 6 km fra land. Ett par omkom umiddelbart mens 3 klamret seg til kjøleen av båten. Snart forsvant også tredjemann. Utrolig nok la de siste på svøm mot land med en ukuelig vilje til å overleve. Etter utrolige 5 – 6 timer på svøm kunne Gudlaugur klatre i land. I tillegg måtte han gå tre timer på lavastein før han nådde folk. Folk flest meinte dette var helt umulig å gjennomføre. Senere har forskere konkludert med at Gudlaugur trolig hadde noe genetisk brunt fett i huden slik selunger har som bidro til at det var mulig. I respekt for de 4 som døde ville ikke Gudlaugur stille opp til TV intervju.
Vigdis Finnbogadottir
Vigdis ble valgt til president i 1980. Helljesen var den første som fortalte henne at hun var valgt. Han tok like godt turen hjem til henne og vekket henne 0530. Hun hadde forlatt valglokalet på kvelden og trodde hun hadde tapt. Helljesen lagde også det første intervjuet med henne etter valget. Hun hadde fått 33,8 % av stemmene mens hennes rival fikk 32,3 %. Som vi vet gjorde hun en strålende jobb som president og ble gjenvalgt i 1988 med 95 % av stemmene. Vigdis er nå 82 år gammel og driver ett språkinstitutt.
Norske kongelige
Igjen er det uroligheter i Midt Østen slik det var 17. januar 1991 når Kong Olav døde. Da ble den første skøddrakatten sent mot Israel. Irak hadde angrepet Kuwait. Samme kvelden fikk vi høre om Einar Lunde som på sin kveldstur med bikkja hadde passert statuen av Kong Olav i Holmenkollen kl 2220. Han reflekterte da på at han burde lagt ned blomster der. Dette var nesten tidspunktet da Kong Olav døde.
Vi fikk høre om opplevelser fra møter med Kong Olav. I intervjuer hadde han gitt uttrykk for sin tro og snakket om at kirken betydde svært mye. Interessant er det også at Kong Harald har personlig ønsket å beholde bekjennelsesparagrafen i Grunnloven. I intervjuet med Haakon Magnus på sin 18 års dag hadde han pekt på Jesus som sitt ideal.
Han minnes intervjuet med Kong Harald og Sonja når de overtok. Kongen glemte sin flosshatt under stolen på veg ut av Domkirken i Trondheim. Han hadde spurt Kongen om hva han tenkte når han oppdaget det. Svaret var at ” nå er det for sent å snu”.
Kunstnere
Vi fikk høre om kjente kunstnere som bl. andre Carj Nesjar, Carl Erik Harr, Helge Ingstad og Jakob Weidemann. Weidemann var nær venn av Dronning Sonja. Særlig var Helljesen betatt av maleriet som symboliserer juleevangeliet.
Vi fikk høre om bestillingen til Weidemann av maleriet til Jan P Syses 60 års dag hvor partiet hadde gitt uttrykk for knapphet med midler. Weidemann hadde da skrevet en hilsen på baksiden av maleriet: ” Gratulerer med dagen Jan P. Syse, mesteparten har jeg betalt selv”.
Paven
Pave Johannes Paul II fra Polen var på Norgesbesøk i 1989 Helljesen kommenterte da besøket sammen med Pollestad. Han opplevde Paven som en utrolig personlighet med en enestående posisjon. Helljesen fikk lov til å stille paven ett siste spørsmål om når tid hans kirke ville få den første kvinnelige kardinal. Han svarte da med å henvise til sine skriftlige kilder hvor han beskrev sitt syn på den saken. Visstnok tok paven ett slikt spørsmål bedre enn følget rundt han.
Norske politikere og norsk politikk
Hittil har vi hatt 33 mannlige statsministre og bare en kvinne. Neste år feirer vi 100 år med stemmerett for kvinner. Gjerstad Historielag vil sammen med Gjerstad Kommune markere det. Gro debuterte ikke bare som første kvinne, men også som den da hittil yngste statsministerl, 41 år og 9 måneder. Hun var også vår første stasminister med embetseksamen. Jens Soltenberg var enda yngre, 41 år dagen før han etablerte sin første regjering. Lengst regjeringstid hadde Gerhardsen med 17 år, Nygaardsvoll med 10 år og 3 mnd og Gro med 10 år og 1 måned. Fra 1945 -1961 hadde Ap rent flertall. I 1961 tapte Ap det rene flertallet. SF fikk 2 på vippen. Vi fikk ellers høre om Per Borten og politikere som var ” jupt såra og vonbråten” og som hadde problemer med å bære staur. De legendariske duellene mellom Gro og Kåre fikk vi også høre om. Høyres valg noensinne i 1981 med 31,7 % med valgmaskinen frontet av Erling Norvik og Jo Benkow ga den klareste borgelige seier i Helljesen sin tid som journalist. Han understreket betydningen av at folkene og hvordan de framstår har stor betydning på folks stemmegivning.
Prøysenstubber
Anne Karin Tveide og Torill Aas er naboer fra Tveide i Birkenes. Torill er fra Ringsaker og Anne er fra Otta. Torill har lest Prøysen i mange år, og Anne har sunget og spilt. De hadde flere fengende innslag både med opplesing fra Prøysen sine bøker, framførte fine viser og ledet allsangen med kjente Pryøsenviser. Vi fikk en flott gjennomgang av livsverket til en folkekjær kunstner.
Årets Før i tida… og boka om Holmen Gård og Gjerstadskogene.
Jan Olav Olsen, leder av redaksjonskomiteen for Før i tida.. ga oss en presentasjon av arbeidet med vårt populære årsskrift. Det er i år flere interessante artikler fra det meste av bygda. Her er bl. annet ett meget velskrevet intervju med Torstein Skaali og Olav Ulltveit- Moe som forteller om ” Åssen bygda blei til”.
Allerede har mange sikret seg både Før i tida.. og boka om Holmen Gård. Interesserte kan kjøpe bøkene på www.gjh. no og i lokale butikker. På bildet ser vi forfatter Svein Brekka på lanseringsdagen signerer boka til Nils Olav Sunde. Foto: OUM
Jostein Vestøl
For å melde deg inn i Gjerstad historielag, klikk her.