BOKLAGERET PÅ FLYTTEFOT
Tirsdag 10. august ble det arrangert en dugnad for å få flyttet boklageret fra kommunehuset til Gjerstadsenteret. Boklageret har vært på loftet over Teknisk Etat, men skulle nå flyttes over til et rom i 2.etg. i Gjerstadsenteret. Det var bra frammøte, hele 12 personer møtte frem for å få gjennomført den store jobben det er å flytte flere tusen bøker!
Bildet viser noen av hjelperne våre i en pause.
Sommerens arrangement på Øvre Røed
Søndag 15. august ble det arrangert ”Åpent hus” i Øvre Røed.
Jern på Agder – før og etter jernverkenes storhetstid
Det nærmer seg det årlige jernverksseminaret på Næs Jernverksmuseum, og det er fortsatt mulig å melde seg på for dem som har ledig tid siste helg i august.
Næs Jernverksmuseum har arrangert jernverksseminarer i ti år, med ulike innfallsvinkler og temaer fra jernverkenes tid.
Museumspedagog Heidi Arild forteller at man i år har valgt en litt annen innfallsvinkel. Årets seminartittel er rett og slett ”Jern på Agder”, og deltakerne skal få kunnskap om hvordan jernet har blitt produsert og videreforedlet i tida før jernverkene ble etablert, og i tida etter at mange av dem var nedlagt (eller over sin storhetstid).
Bokplaner
Havrefjell Turlag, Helle Naturfoto og Kragerø Turistforening har planer om å utgi ei bok om natur og friluftsliv i skog- og heiområdene fra Gjerstad og nordover i Drangedal og Nissedal kommuner. Boka vil bli rikt illustrert og vil i tillegg til å ha fokus på natur- og friluftsliv – også fokusere på lokalhistorie.
Disse foreningene har ingen mulighet for å nå alle grunneiere og ber blant annet Gjerstad Historielag om å gjøre bokprosjektet kjent. Blant annet bes det om tilbakemelding på om det er spesielle hensyn som må tas i bokprosjektet. Se vedlagte brev for ytterligere informasjon.
Bilder og kulturminner
Olav Ulltveit-Moe er, og har vært, en flittig og dyktig fotograf. Her kan du se noen bilder fra hans album på nettet - og her er det både nye og eldre bilder. Illustrasjonsbildet er fra Skrivefjell, og disse ungene - som nå er godt voksne - visste om en stein med bokstaver og årstal. Det var minne etter en bjørnejakt i 1881.
Guttene synes å være nr. 1 og 3 (fra venstre) Kåre og Nils Arnt Teglverket og helt til høyre Rolf Magne Sunde. Nr. 2 er mer usikker.
Søk etter kulturminner
Riksantikvaren har egen nettside med registrerte kulturminner.
På disse nettsidene finner du over 115 000 kulturminner. Fredete bygninger, fredete kulturmiljøer, verdensarvsteder, kirker, arkeologiske kulturminner og kulturminner under vann. Hver dag kommer det nye til, når fylkeskommuner, byantikvarer, Sametinget og Riksantikvaren legger inn nye registreringer.
INVITASJON TIL FORTELLER- OG FILOSOFIDAGENE I TVEDESTRAND
Den 23.-25. juli 2010 møtes fortellingen og filosofien i Museumshaven Bok og Café i Tvedestrand. Kom og opplev humoristiske og dramatiske fortellinger med filosofisk vri! Lokale og internasjonale fortellere, forfattere og filosofer byr på lystige tragedier, frydefull angst og himmelsk lapskaus. Det blir sokratisk frokost og filosofisk workshop for de som vil delta med egne tanker og teorier. I tillegg finnes et barneprogram med forestillinger og filosofisk verksted.
NY KOPIMASKIN TIL ARKIVET
Historielaget har gått til innkjøp av en brukt kopimaskin som skal benyttes på arkivet.
Kopimaskinen er av nyere dato og har mange funksjoner. Styret har tidligere besluttet at orginaldokumenter som befinner seg i arkivet skal kopieres og deponeres i arkivet på Aust Agder Kulturhistoriske Senter. Vår arkivar Ida Brokeland har derfor nå anledning til å starte dette arbeidet!
HISTORIEVANDRING PÅ GRYTING
Den siste dagen i Kulturveka 2010 arrangerte Gjerstad Historielag en lokalhistorisk vandring på Gryting, søndag 13. juni. Leder for turkomiteen Wenche Valle ønsket alle velkommen til Ner Gryting som er den eldste eiendommen på Gryting. Våningshuset er også et av de eldste i Gjerstad. I et fint sommervær var det samlet ca. 50 deltakere rundt på tunet. Etter at alle var ønsket velkommen startet vandringen opp til Hagelia. Den første lokale Guiden var Erling Gryting som fortalte historien knytte til Øver Gryting som han selv eier. Videre gikk turen til Hagelia hvor Halvard Hagelia fortalte om livet i Hagelia. Han viste også fram ski som var produsert i Hagelia.
Etter en interssant orientering gikk turen tilbake til Ner Gryting hvor Historielaget spanderte kaffe og søsterkake/vaffel. Her overtok igjen Erling Gryting som orienterte om Ner Gryting og de andre eiendommene på Gryting.
Vi takker både Erling Gryting og Halvard Hagelia for interessant lokalhistorisk informasjon, samt familien Stebekk som stilte Ner Gryting til disposisjon denne dagen!
STYREMØTE PÅ BERG MUSEUM
Mandag 31. mai avholdt styret sitt styremøte på Berg Museum i Kragerø.
For å melde deg inn i Gjerstad historielag, klikk her.